Rabarber kardemumma mandel kokos

Som snacks till en kall öl eller som förrättshäng. Allt kan tillagas i förväg, men äppelskivorna är ju som vackrast och godast nyskurna.
HUMMUS
Kikärtor
Turkisk yoghurt
Raps- och olivolja
Koriander
Vitlök
Honung
Salt
Till skålen på bilden mixade jag en burk kikärtor à 400/240 g och rörde ner 1 msk rapsolja, 1 msk olivolja, 1 dl turkisk yoghurt, hackade blad från en halv korianderplanta, en riven kinesisk vitlök, lite honung och en nypa salt. Allt utom vitlöken och saltet var ekologiskt. Hur många det räcker till beror helt på hur hungrig man är J men det är rätt så mättande.
ROSTADE MANDLAR
Sötmandel
Socker
Honung
Salt
Till skålen på bilden smälte jag 1,5 dl socker, lite honung och en nypa salt och tillsatte därefter mandlarna, ca 3 dl, och rörde runt. Fördela ut på bakplåtspapper och låt svalna. Tänk på att smält socker är jättehett. Allt utom saltet var ekologiskt.
Jag börjar helst dagen men dessa två favoriter. Apelsinfiléer med riven ingefära. Man känner att man lever! Denna lilla rätt har blivit lite av mitt signum, alla de som övernattat hos mig vet.
Jag har alltid älskat mat. Att se på, lukta på och framförallt såklart – att äta. Mat har alltid varit positivt för mig och så har det lyckligtvis varit hela mitt liv. Det kommer sig främst av min far som så länge jag kan minnas har stått gärna, länge och väl vis spisen och som förmedlat och uppmuntrat en lustfylld inställning. Farmor och mormor må ju också nämnas i sammanhanget med alla släktmiddagar, långkok och sju sorters kakor. Och mamma såklart. Efterrättsmamman ♥
Själv började jag laga mat på egen hand först när jag flyttade hemifrån. Först lite trevande enligt recept men det är ju så trist att följa manualer av alla slag tycker jag så snart var det full freestyle. Givetvis med en del sköna trial and errors!
På senare år då jag jobbat nära kockar på olika sätt har man ofta hittat mig nyfiket springandes i köket för att se och lära, och kanske få smaka… Synen är mitt viktigaste inlärningsredskap och i detta fall har det nog varit underlättande. Idag är jag som tur är långt ifrån fullärd men har lite som jag gärna börjar dela med mig av vartefter jag kommer på det. Men det kommer inte endast recept utan även tankar och tips.
Min grundfilosofi kan sammanfattas men följande ord: enkelt och äkta. Enkelt för att jag inte lärt mig några svåra trix i köket än, äkta avser både innehåll och ursprung. Jag tycker att tillsatser är oinspirerande och känslan av att veta exakt var maten kommer ifrån är den bästa. Jag stävar mot att leva drömmen om att köpa det jag inte har och gör själv av grannen. Äkta avser givetvis även djurens hälsa under livstiden och hur de dör samt hur växterna odlas. Och att vi är tacksamma för den mat vi äter.