linneaborealis

Gubbröra

Publicerad 2013-07-17 13:15:49 i

Den ultimata sommarsnabbmaten! Enkel att göra och ta med och omtyckt av de flesta, till och med av visst folk som inte gillar sill. Hur det nu är möjligt att inte göra det... :) går finfint att förvara i kylskåp någon dag.
 
Ett ordentligt lass:
 
Matjessill 600 g skurna i munsbitar
Rödlök 1 st finhackad
Dill 1 dl hackad
Ägg 4 st hårdkokta, kallnade och skurna i småbitar
Creme fraiche 4 dl
Majonäs 2 dl dl
Salt
Vitpeppar
 
Rör ihop creme fraichen och majonäsen med dill och rör sedan ner sill och lök. Smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner äggen, de blir lätt mosade annars.
 
Episkt gott till färskpotatis, på en buffé eller bara som snabblunch på hårdbröd bakat på surdeg.
 
 

Gnocci

Publicerad 2013-07-17 11:54:36 i

Alltså...så himla gott! Nån sa att det inte går att göra gnocci på färskpotatis men det kan man visst. Jag gjorde det just och det gick hur bra som helst. Ville göra på färskpotatis för "känslans" skull och jag lät till och med skalet vara kvar för näringsvärdet. Färskpotatisens skal försämrar icke utseendet på gnoccin tycker jag. Det enda man behöver tänka på när man gör gnocci på färskpotatis är att det går åt lite mer mjöl.
 
Till 4-6 pers:
 
1/2 kg färskpotatis
1 ägg
3-5 dl mjöl
salt
 
Koka potatisen i riktigt salt vatten och mosa den därefter. Blanda ner ett ägg och lite salt. Arbeta sedan in mjölet i degen tills den släpper från fingrarna, allt mjöl kanske inte behövs eller så behövs det mer men knåda ordentligt. Om man vill att de ska bli så lika köpt gnocci som möjligt tar man en tumstor bit, plattar ut den lite, viker ihop och trycker till med en gaffel. Koka dem sedan i rikligt med salt vatten, när de flyter upp till ytan är de klara. Ett tips är att inte koka alla på en gång...och att de är mycket mättande!
 
Gott att äta bara som de är med lite olivolja och riven parmegiano reggio eller om man vill ha en sommarsvensk tolkning av detta Italienska rekommenderas morotspesto: http://linneaborealis.blogg.se/2013/july/morotspesto.html
 
 
Boun appetito!

Morotspesto

Publicerad 2013-07-17 10:41:25 i

I dessa härliga tider då det finns färska morötter m e d blast kan man tycka att det är synd att bara använda själva moroten och slänga blasten. Fast den är så fin. Jag kom att tänka på att jag för kanske ett år sedan såg ett tv-program svischa förbi där en morotsbonde fick hjälp av Tina Nordström att ta vara på blasten som en pesto. Jag tycker att idén är bra, gillar när man kan ta till vara på så mycket som möjligt, så jag provade också att göra en pesto på morotsblast och här är resultatet:
 
 
Jag ogillar ju exakta mått utan tycker att man ska smaka av själv men här kommer ändå lite hintar för den som känner sig osäker.
 
Blast från ca 20 morötter
1 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
saft och zest från 1/2 citron
1 dl mandel
1 msk honung
1 tsk salt
vit- och svart peppar efter egen smak :)
 
Hacka ner blasten i en matberedare eller kör med stavmixer i en bunke. Häll över oljorna och citronsaft och -zest. Rosta mandeln i lite olivolja i en stekpanna eller kastrull, hacka grovt och kör ner i matberedaren. Smaka av med honung, salt och peppar.
 

Om

Min profilbild

Hjärtligt välkommen! Här skriver jag om osteopatisk medicin och mat. Jag är född och uppvuxen i Hälsingland, efter många mellanlandningar bor jag nu i Stockholm där jag studerar just osteopati. Och lagar lite mat då och då.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela