Blåbär- och lakritskaka
Himmelsk! Fina smakerna blåbär och lakrits. Och med knapriga kanter ♥

Vispa...
2 ägg
2 dl socker
...poröst. Rör samman...
2,5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
...och vänd ner i äggröran.
Smöra en form och häll i smeten. Blanda 1 kaffekopp blåbär med 1 tsk lakritspulver och tryck ner dem i smeten. Hyvla smör över hela kakan och pudra med lakritspulver. Grädda nertill i ugnen på 175°C i 30-40 minuter, tills kakan fått fin färg. Kung Markatta har supergott, rent och användbart lakritspulver.
Beroende på om kakan är fika eller efterrätt kan den ha olika sidekicks men blåbär, lakrits, citron, lime, vanilj är i alla fall smaker som är fina till. Jag kan rekommendera:
blåbärssås - god och s n y g g om man serverar på tallrik till efterrätt! Koka upp 2 msk socker och 0,5 dl vatten, tillsätt 2,5 dl blåbär och koka ytterligare 3-4 minuter. Mixa till en slät sås och tillsätt ev mer vatten.
glass - såklart. Ren vanilj eller smaksatt med blåbär, lakrits eller citrus.
grädde - kan såklart "spetsas" med lakrits eller citruszest.
vaniljsås - kan också "spetsas" om man gör själv och kan tona ner vaniljen lite.